1999年シドニーにオープンした「Longrain (ロングレイン)」は、本場さながらの“spicy(辛さ)、sweet(甘み)、sour(酸味)、salty(塩気)”の4つを効かせたタイ料理レストランです。鮮やかな色合いが美しく、アロマティックなスパイスの香りが魅力的な大皿料理やモダンにデザインされた空間演出などでも注目を集めています。シドニーとメルボルンに2店舗を構え、つねに満席となる活気あふれる大型ダイニングです。今回オープンする東京の新店では広々とした空間の中、160席を完備。39階の眺望を臨みながら、ワインやオリジナルカクテルと共にスパイスの効いた料理をお楽しみください。
“Longrain” first opened in Sydney in 1999. The food concept is to create the perfect harmony between four essential elements: Hot, Sour, Salty and Sweet. Colourful and aromatic dishes served in a sharing style and modern interior make Longrain a popular dining destination. There are currently two outlets in Australia located in Sydney and Melbourne. The two restaurant spaces are always very busy and vibrant. Longrain Tokyo will seat over 160 guests in a large dining space reminiscent of the themed spaces found in its sister restaurants in Australia.
Longrain Owner
サム・クリスティ
シドニー生まれ。イギリスにあるテレンス・コンラン氏の「QUAGLINO’S」や、国際的に評価の高いオーストラリアの「TETSUYA’S」で経験を積む。2016年銀座にもオープンしたギリシャ料理店「THE APOLLO」のオーナー&ソムリエでもある。
「10代後半にタイにバックパック旅行をして、そこで初めてタイ料理を味わいました。チリの辛さやパンチの効いた香りがとても印象深く、この体験がタイ料理店を始めたきっかけとも言えます。僕たちの料理は、みなさんに新しい体験として喜んで受け入れてもらえると思います」
Sam is a restaurateur born and raised in Sydney. He began his hospitality career at Sydney‘s iconic Bayswater Brasserie. He travelled extensively, gaining experience in the setting up and running of bars at Terence Conran’s Quaglino‘s in London. In Sydney, Sam worked as a sommelier at Tetsuya Wakuda’s internationally acclaimed restaurant Tetsuya’s. It was at Tetsuya‘s, Sam gained invaluable experience matching wine with Asian flavours. He is also the Managing Director of The Apollo Sydney, a Greek restaurant which opened in Tokyo, Ginza in 2016.
“I first backpacked in Thailand in 1988, the whole trip was a culinary overload. I will always remember the charcoal grilled barracuda with red chilli nahm jim on Ko Pha Ngan. I love chilli and the punchy flavours in Thai food. Longrain food will be new for the Japanese palate for its freshness, attention to detail and balance.”
Executive Chef
Longrain Sydney & Tokyo
グリフ・パメント
シドニー生まれ。さまざまなレストランでシェフを務めた後、オーストラリア・イギリス・日本の「bills」にてシェフ&クリエイティブディレクターとして活躍。「bills」が日本に上陸する際にも、オペレーションとメンター(指導)を担当。日本国内「bills」4カ所の立ち上げに携わる。
「発酵した食材を使ったりお米を一緒に食べるなど、タイ料理と日本料理には類似点があります。その一方、フレッシュなハーブやスパイスを大量に使うタイ料理は、日本料理にはない魅力があります。日本には素晴らしい食材があることは過去の経験からもよく知っているので、今回もメニュー開発で刺激的な食材に出会えることがとても楽しみです」
Chef Griff Pamment is also a Sydney-sider, born and raised. His professional cooking career began at bills under Kylie Kwong. Griff then furthered his experience cooking at Rockpool. A change of pace, then saw Griff become a private chef in the Hamptons. In 2010 Griff was approached by Chef Bill Granger to take on the role of the culinary and creative director at bills Restaurants in Sydney, London and Japan. In this role, he was in charge of operations and mentorship for bills Japanese ventures and spent time opening 4 bills restaurants.
“I first discovered Thai food in my late teens. I hadn't eaten food that was so fresh and intense before. It was exciting, and was the catalyst for me becoming a chef. It's what motivated me to work at Longrain years later. What I find similar (with Thai food and Japanese food) is the style of eating of both cuisines - meals being celebrated around a bowl of rice accompanied by small amounts grilled fish, meats and vegetables with big flavours.”